Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (2024)

De nieuwe Galaxy-toestellen zijn gepresenteerd en wij hebben onze eerste indrukken al op kunnen doen. We zien niet alleen vernieuwde designs, maar onder de motorkap is flink gesleuteld.

Lees verder na de advertentie.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Dit is de Samsung Galaxy Z Flip 6 preview

Op een groots evenement in Parijs presenteerde Samsung heel veel nieuwe Galaxy-producten en die hebben we alvast bekeken. In deze preview bespreken we de Samsung Galaxy Z Flip 6 en Galaxy Z Fold 6, oftewel de nieuwe foldables.

Lees ook: Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 officieel

In eerste instantie valt het je misschien niet direct op, maar er is toch stiekem veel aandacht besteed aan het opgefriste design van de smartphones. Waar de Z Flip 5 en Z Fold 5 nog afgeronde hoeken hadden, is het bij deze generatie een stuk industriëler. We zien juist rechte lijnen en minder rondingen en dat moet er voor zorgen dat de toestellen beter in de hand liggen.

Of dat zo is, kunnen we pas beantwoorden na ze een langere tijd getest te hebben, maar we vinden het er straks uitzien. Ook fijn is dat er is gekozen voor een matte afwerking bij beide toestellen, want dit straalt pure luxe uit.

De Flip 6 is standaard in vier kleuren te koop en de Galaxy Z Fold 6 in een drietal kleuren. Via Samsung zelf zijn er trouwens nog wel enkele exclusieve kleuren verkrijgbaar.

Nieuwste generatie met herkenbare vormfactor

In februari 2020 was Android Planet uitgenodigd om in Amsterdam de eerste Galaxy Z Flip te komen bekijken. Inmiddels zijn we ongeveer 4,5 jaar verder en één eigenschap van de Z Flip 6 is niet veranderd. Dit is de vormfactor, waarmee je het toestel opvouwt zodat ‘ie makkelijk in je zak past, en uitvouwt om de Flip te gebruiken als een normale smartphone.

Samsung heeft wel gesleuteld aan de scharnieren van beide toestellen en dat is te merken. Ze zijn erg stevig, de schermhelften zijn in alle standen te zetten (en gebruiken) en ze klappen niet meer zo makkelijk open. Het vernieuwde scharnier zorgt er ook voor dat de vouw minder opvalt.

Voor de Fold 6 geldt hetzelfde, want ook daar is de vorm hetzelfde als bij het eerste model van jaren geleden. Een kleine, maar fijne aanpassing is dat het scherm aan de buitenzijde breder is gemaakt. Dit maakt het display veel handiger.

Grootste vernieuwingen bij de Z Flip 6

Naast het subtiel vernieuwde uiterlijk is er aan de binnenkant gesleuteld. De grootste aanpassingen zien we bij de Z Flip 6. Zo heeft de smartphone nu een zogenaamde vapor chamber. Die wordt gebruikt om warmte af te voeren bij intensieve taken. Dat neemt flink veel ruimte in, maar Samsung heeft er toch voor gezorgd dat de accucapaciteit ook flink gegroeid is.

Er zijn aan de buitenzijde nog steeds twee camera’s aanwezig, maar de primaire lens schiet geen plaatjes meer van 12 megapixel. Er is gekozen om een 50 megapixel-lens te gebruiken, waardoor kiekjes er direct stukken beter uitzien. Ook aanpassingen in de software en kunstmatige intelligentie spelen daarin natuurlijk een belangrijke rol.

Bij de Z Fold 6 zien we meer subtiele aanpassingen, zoals een verbeterde vapor chamber, vernieuwde groothoeklens en aanpassingen in de software. Galaxy AI, de kunstmatige intelligentie van Samsung, leunt sterk op de opties van Google Gemini, maar kent ook allerlei zelfontwikkelde handigheidjes.

In de review gaan we daar uiteraard verder op in, maar het is wel erg persoonlijk of je daar veel waarde aan hecht. Tevens werken bepaalde functies (zoals vertalen), nog niet in het Nederlands, en dat is jammer.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Twee keer twee schermen

Zoals genoemd hebben de Flip 6 en Fold 6 twee displays, waar we nog iets verder op in willen gaan. Het primaire scherm van de Z Flip 6 is even groot als dat van een gemiddelde smartphone en het gaat om een flexibel en kleurrijk amoled-paneel. Pixels verversen daarvan tussen de 1 en 120 keer per seconde, waarbij de ververssnelheid wordt aangepast aan hetgeen wat je op je scherm ziet.

Het scherm aan de buitenkant is een stuk kleiner: 3,7 inch. Dat gebruik je voor widgets, om snel de tijd te zien of bijvoorbeeld muziek te bedienen. In vergelijking met concurrent Motorola is het jammer om te zien dat Samsung nog steeds kiest voor dit zogenaamde Flex Window.

Vooral aan de onderzijde is er nog een grote onbruikbare balk aanwezig en ook laat Samsung je maar een handjevol apps gebruiken in combinatie met het buitenste display. In een vraaggesprek met een productexpert van Samsung liet het bedrijf weten daar binnenkort geen grote veranderingen in te gaan maken.

Het buitenste scherm van de Z Fold 5 (en vorige generaties) werd door veel mensen bestempeld als te smal om fijn te kunnen gebruiken. Het heeft even geduurd, maar bij deze generatie is dat aangepast. Het is een wereld van verschil, ook al gaat het letterlijk om enkele millimeters.

Net als bij andere toestellen met deze vormfactor gebruik je daardoor het buitenste scherm meer. Aan de binnenzijde zien we geen grote veranderingen, maar werk je nog steeds met een groot amoled-scherm van 7,6 inch.

Camera’s, accuduur, AI en meer: tijd voor de reviews

De toestellen die we hebben kunnen vasthouden en gebruiken waren zogenaamde preproductie-modellen. De software die daarop draait is nog niet helemaal af en dat kan allerlei zaken beïnvloeden. Daarom vind je ook nog geen cameravoorbeelden in deze preview; daarmee wachten we totdat we onze reviewmodellen in handen hebben.

Ook gaan we dan verder in op zaken als snelheid van de toestellen evenals de AI-mogelijkheden, het gebruik van de S Pen in combinatie met de Z Fold 6 en nog veel meer. Tot slot is het natuurlijk nodig om de smartphones een tijd te testen, voordat we iets kunnen zeggen over de accuduur.

Natuurlijk kijken we dan ook naar de verhouding tussen prijs en prestaties. De prijzen van de Z Flip 6 zijn identiek aan die van zijn voorganger, maar voor de Z Fold 6 betaal je 100 euro meer.

Heb jij nog vragen over de nieuwe foldables of wil je bepaalde zaken zien in de reviews? Laat het ons dan even weten in de reacties onder dit artikel.

Conclusie Samsung Galaxy Z Flip 6 en Fold 6 preview

Samsung is de grootste speler in de markt van foldables en de ontwikkeling ervan is dan ook in volle gang. Grote aanpassingen bij deze nieuwe generatie hoef je echter niet te verwachten, want het draait echt om subtiele verbeteringen.

Deze ronde zijn die bij de Galaxy Z Flip 6 wel het grootst. Opvallend is wel dat het schermpje daarvan aan de buitenzijde nog steeds relatief klein is en niet altijd even bruikbaar. Samsung mag daarvoor best meer naar Motorola kijken.

Bij de Galaxy Z Fold 6 zorgt het bredere scherm aan de voorkant er juist voor dat ‘ie nog bruikbaarder is dan voorheen. Voor nu kijken we uit naar de periode waarin we de toestellen echt op zak hebben om zo echt alle ins en outs te ontdekken.

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Fold 6: prijs en pre-order

De Samsung Galaxy Z Fold 6 en Galaxy Z Flip 6 zijn nu te pre-orderen. Op 19 juli worden de eerste exemplaren geleverd, waarna de release op 24 juli plaatsvindt. De smartphones zijn zowel los als in combinatie te koop. Check de linkjes hieronder om de telefoons te bestellen.

Samsung Galaxy Z Flip 6
– 12/512GB 1319 euro
– 12/256GB 1199

Samsung Galaxy Z Fold 6
– 12GB/1TB 2359 euro
– 12/512GB 2119 euro
– 12/256GB 1999 euro

Samsung Galaxy Z Flip 6 deals

Abonnement Los toestel

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (8)

Samsung Galaxy Z Flip 6

5000 min of 5000 sms óf

5000MB (4G)

2 jaar

€ 32,00 p/m

Eenmalig toestel € 169,00

Gemiddeld p/m: € 39,25

Bekijk bij Belsimpel

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (9)

Gratis Flipsuit case t.w.v. 49 euro

100 euro extra inruilwaarde

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (10)

Eenmalige kosten

Toestelprijs

€ 169,00

Thuiskopie en Porto

€ 4,95

Aansluitkosten

€ 0,00

Totaal

€ 173,95

Maandelijkse kosten

Abonnement

€ 8,00

Betaling telefoon

€ 24,00

Looptijd in maanden

× 24

Totaal

€ 941,95

Gemiddeld per maand

€ 39,25

Toelichting toestelbetaling

Totale toestelkosten

€ 745,00

Eenmalige betaling

€ 169,00

Totaal kredietbedrag

€ 576,00

Termijnbedrag

€ 24,00

Duur overeenkomst

24 maanden

Debetrentevoet/JKP

0%

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (11)

Samsung Galaxy Z Flip 6

200 min of 200 sms

2000MB (5G)

2 jaar

€ 32,50 p/m

Eenmalig toestel € 170,00

Gemiddeld p/m: € 39,79

Bekijk bij Belsimpel

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (12)

Gratis Flipsuit case t.w.v. 49 euro

100 euro extra inruilwaarde

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (13)

Eenmalige kosten

Toestelprijs

€ 170,00

Thuiskopie en Porto

€ 4,95

Aansluitkosten

€ 0,00

Totaal

€ 174,95

Maandelijkse kosten

Abonnement

€ 7,50

Betaling telefoon

€ 25,00

Looptijd in maanden

× 24

Totaal

€ 780,00

Totaal

€ 954,95

Gemiddeld per maand

€ 39,79

Toelichting toestelbetaling

Totale toestelkosten

€ 770,00

Eenmalige betaling

€ 170,00

Totaal kredietbedrag

€ 600,00

Termijnbedrag

€ 25,00

Duur overeenkomst

24 maanden

Debetrentevoet/JKP

0%

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (14)

Samsung Galaxy Z Flip 6

120 min of 120 sms

20000MB (5G)

2 jaar

€ 42,50 p/m

Eenmalig toestel € 0,00

Gemiddeld p/m: € 42,71

Bekijk bij Belsimpel

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (15)

Gratis Flipsuit case t.w.v. 49 euro

100 euro extra inruilwaarde

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (16)

Eenmalige kosten

Toestelprijs

€ 0,00

Thuiskopie en Porto

€ 4,95

Aansluitkosten

€ 0,00

Totaal

€ 4,95

Maandelijkse kosten

Abonnement

€ 12,50

Betaling telefoon

€ 30,00

Looptijd in maanden

× 24

Totaal

€ 1.020,00

Totaal

€ 1.024,95

Gemiddeld per maand

€ 42,71

Toelichting toestelbetaling

Totale toestelkosten

€ 720,00

Eenmalige betaling

€ 0,00

Totaal kredietbedrag

€ 720,00

Termijnbedrag

€ 30,00

Duur overeenkomst

24 maanden

Debetrentevoet/JKP

0%

Vergelijk alle Samsung Galaxy Z Flip 6 abonnementen

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (17)

Samsung Galaxy Z Flip 6

256 GB

5G

€ 888,95

1 dag

Bekijk bij Phonemarket.nl

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (18)

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (19)

Samsung Galaxy Z Flip 6

256 GB

5G

€ 890,00

1 dag

Bekijk bij Joeps

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (20)

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (21)

Samsung Galaxy Z Flip 6

256 GB

5G

€ 899,00

4 dagen

Bekijk bij Belsimpel

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (22)

Vergelijk alle Samsung Galaxy Z Flip 6 prijzen

Samsung Galaxy Z Fold 6 deals

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (23)

Samsung Galaxy Z Fold 6

256 GB

5G

€ 1.624,99

1 dag

Bekijk bij Joeps

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (24)

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (25)

Samsung Galaxy Z Fold 6

256 GB

5G

€ 1.640,95

1 dag

Bekijk bij Phonemarket.nl

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (26)

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (27)

Samsung Galaxy Z Fold 6

256 GB

5G

€ 1.641,55

5 dagen

Bekijk bij bol.com plaza

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (28)

Vergelijk alle Samsung Galaxy Z Fold 6 prijzen

Lees het laatste nieuws over Samsung:

  • Xiaomi Mix Flip vs Samsung Galaxy Z Flip 6 vs Motorola Razr 50 Ultra (26 jul)
  • ‘Deze vernieuwingen brengt One UI 7 naar je Samsung-telefoon’ (26 jul)
  • Video: Samsung Galaxy Z Flip 6 ondergaat beruchte marteltest (24 jul)
  • Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 29 (19 jul)
  • Waarom de Samsung Galaxy Ring duurder is dan de Galaxy Watch (18 jul)
Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 preview: vouwtelefoons met subtiele verbeteringen (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 5975

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.